Latin

Ο χορός  latin έχει την καταγωγή του στην λατινική Αμερική. Τυπικοί χοροί λάτιν είναι οι cha cha cha , Rumba , Salsa και Mambo.

Το cha cha cha γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αι. στην Κούβα και συγκεκριμένα το 1948, όταν ο γνωστός μουσικός Ενρίκε Χορίν επανεκτέλεσε μια μεγάλη μεξικανική επιτυχία , το ‘’Nunca’’. Το 1953 η κουβανέζικη ορχήστρα America υιοθέτησε το νέο μουσικό είδος , ερμηνεύοντας κλασικές λατινοαμερικανικές συνθέσεις με πιο ‘’κοφτό΄΄ ρυθμό. Στις ΗΠΑ έφτασε το 1954 , ενώ στην Ευρώπη η επιτυχία του οφείλεται στον διευθυντή ορχήστρας Χαβιέ Κουγκάτ. Τη δεκαετία του ’50 έγινε ο πιο δημοφιλής λατινοαμερικανικός ρυθμός. Ένας συναρπαστικός, κοφτός χορός ως αργή εκδοχή του mambo έλαβε την ονομασία του και τον χαρακτήρα του από τον ιδιαίτερο επαναλαμβανόμενο κύριο ρυθμό σε 4/4 και το ειδικό όργανο μαράκες. Οι χορευτές παρασυρμένοι από την ένταση του ρυθμού απελευθερώνουν την ίσως ξεχασμένη εσωτερική τους ενέργεια και δύναμη. Η εξωτερική παιχνιδιάρικη κίνηση του cha cha cha , λοιπόν ,  παρατηρείται ότι αλλάζει αμέσως την εσωτερική διάθεση ! Στο σας περιμένουμε για μια τέτοια ευχάριστη και μοναδική εμπειρία!!!

Η Rumba…ερχόμενη, επίσης , από την εξωτική Κούβα εντυπωσιάζει με τις συγχρονισμένες κινήσεις , το λίκνισμα των γοφών , τους  ευθείς και με έμφαση βηματισμούς και τον ρυθμός της , ο οποίος εκπέμπει ερωτισμό. Οι κινήσεις των γοφών σε συνδυασμό με την κίνηση των χεριών ξεκινούν από το κέντρο του σώματος και αφήνουν την αίσθηση ότι η εσωτερική ενέργεια και η χάρη  διοχετεύονται με ρυθμό αργά αργά γρήγορα γρήγορα αργά στα άκρα ,ενώ όλο το σώμα αποκαλύπτει  συναισθήματα που γεμίζουν τους χορευτές δημιουργική ενέργεια , πάθος , πείραγμα…φινέτσα! Ξεκίνησε ως χορός των Αφρικανών σκλάβων που μετέφεραν στο νησί οι Ισπανοί άποικοι.Είχε τρία είδη , τη roumba γιαμπού για τις φτωχογειτονιές της πόλης , όπου στο τέλος μιας κουραστικής μέρας χόρευαν για να ξεχάσουν τους εξευτελισμούς που βίωναν, τη roumba γκουαγκουανκό με πιο έντονο ρυθμό και ερωτικό χαρακτήρα και τέλος, τη roumba κολομβιανού στιλ , η οποία είχε καθαρά  τελετουργικό χαρακτήρα και οι άντρες με δεμένα στα πόδια ακονισμένα μαχαίρια επιδείκνυαν το χορευτικό τους ταλέντο ακολουθώντας το ρυθμό των κρουστών. Πλέον η Rumba είναι ουσιαστικά μια ερωτική αναπαράσταση ανάμεσα στο ζευγάρι που χορεύει, με τον καβαλιέρο σε επιθετική στάση και την ντάμα σε θέση άμυνας.

Στη σαγηνευτική και εκρηκτική salsa σε αντίθεση με άλλους λάτιν ρυθμούς είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ο χρόνος και ο τόπος προέλευσης. Οι απαρχές της πιθανότατα πρέπει να αναζητηθούν στις κοινωνικές και μουσικές παραδόσεις πολλών χωρών στην Κεντρική και Νότια Αμερική , όπως της Βενεζουέλας , της Κούβας , του Πουέρτο Ρίκο και του Παναμά. Στις αρχές του 1940 μια ισπανική συνοικία της Νέας Υόρκης έγινε το λίκνο του νέου ρυθμού.Ta πιο γνωστά στιλ είναι Κούμπια , που χορεύεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Λατινικής Αμερικής, και στον έξτρα χρόνο 4 (ο οποίος αποτελεί παύση σε άλλα στιλ) γίνεται ένα ελαφρύ πάτημα (tap). Κάλι  με βασικό χαρακτηριστικό ότι το άνω μέρος του κορμού είναι σταθερό και χαλαρό, ενώ με τα πόδια εκτελούνται συνεχείς γρήγορες φιγούρες. Λος Άντζελες  χορεύεται στο 1 (μέτρημα 4/4) με βασικό χαρακτηριστικό την μπρος πίσω κίνηση των χορευτών. New York χορεύεται στο 2 . Ρουέδα , η οποία αναπτύχθηκε στην Αβάνα τη δεκαετία του 1950. Οι χορευτές σχηματίζουν έναν κύκλο και ανταλλάσσουν τiς παρτενέρ τους κυκλικά.  Γενικά τη salsa θα την λατρέψετε για τις επιδέξιες κινήσεις των ποδιών και των γοφών ,τα πολύπλοκα τυλίγματα, τις εναέριες φιγούρες , τα κοφτά πεσίματα και τις  πολλές στροφές κατά τη διάρκεια του χορού! Είναι…απερίγραπτη… σε αιχμαλωτίζει, σε κάνει να θέλεις να χορεύεις συνέχεια, να εκφράζεσαι, να αυτοσχεδιάζεις…!

Το Mambo είναι ένας λάτιν χορός κουβανέζικης προέλευσης , τον οποίο aνακάλυψε και προώθησε προς το τέλος της δεκαετίας του ’40 ο μουσικός Perez Prado . Στα χρόνια που ακολούθησαν εξελίχθηκε σε μουσικό και χορευτικό ρεύμα, συνδυάζοντας την Αμερικάνικη Jazz, με στοιχεία αφροκουβανέζικων ρυθμών. Οι κεφάτες και γρήγορες κινήσεις, μαζί με τον ξέφρενο ρυθμό της μουσικής, έγιναν γρήγορα πολύ δημοφιλείς σε όλες τις χορευτικές πίστες. Σας περιμένουμε να επισκεφτείτε το χώρο μας και να νιώσετε την όμορφη ατμόσφαιρα που έχουμε δημιουργήσει δάσκαλοι και μαθητές, να χορέψουμε και να αφεθούμε στο διασκεδαστικό ρυθμό του!